Zasady sprzątania pomieszczeń po zalaniu

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
28 kwietnia 2017

ZASADY SPRZĄTANIA POMIESZCZEŃ PO ZALANIU

  1. z pomieszczeń usunąć wodę, błoto, szlam,
  2. opłukać czystą wodą wszystkie zalane pomieszczenia, meble, urządzenia (w tym również wewnątrz – w szczególności lodówkę).
  3. umyć wszystkie powierzchnie ciepłą wodą z dodatkiem środka myjącego – pozwala to na usunięcie brudu, jak również obniżenie liczby drobnoustrojów,
  4. opłukać czystą wodą wszystkie myte powierzchnie,
  5. osuszyć oczyszczone powierzchnie,
  6. nanieść na wszystkie powierzchnie środek dezynfekcyjny – pamiętać należy, iż musi to być środek przeznaczony do dezynfekcji powierzchni,
  7. odczekać 15-30 minut,
  8. dokładnie wszystko opłukać czystą wodą przez polewanie lub jeśli to możliwe, kilkakrotnie wycierając ścierką wielokrotnie płukaną w czystej wodzie,
  9. pomieszczenie po zakończonej dezynfekcji należy wywietrzyć.

UWAGA:

Podczas w/w prac nie należy:

1. stosować lizolu, wapna chlorowanego do dezynfekcji pomieszczeń mieszkalnych – podczas ich stosowania możliwe jest podrażnienie dróg oddechowych ze względu na silny, drażniący zapach (mając na uwadze powyższe zalecane jest również ograniczenie stosowania w tych pomieszczeniach podchlorynu sodu).
2. dezynfekować samemu dużych pomieszczeń jak również tych źle wentylowanych,
3. prowadzić dezynfekcji w obecności dzieci.

Ponadto należy pamiętać, iż:

1. w przypadku stosowania powszechnie dostępnych preparatów (np. Ace, Domestos) niezbędne jest stosowanie się do zaleceń producentów,
2. podczas sprzątania konieczne jest stosowanie rękawic gumowych, fartucha nieprzemakalnego, kaloszy a w razie konieczności również maski jako środków ochrony indywidualnej,
3. przygotowywanie roztworów winno odbywać się bezpośrednio przed użyciem, w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.


ZASADY POSTĘPOWANIA Z BIELIZNĄ, NACZYNIAMI, MEBLAMI PO ZALANIU

  1. BIELIZNĘ, POŚCIEL, RĘCZNIKI (bawełniane, lniane nie kolorowe) należy gotować 30 minut lub zanurzyć na 2 godziny w 1% roztworze chloraminy, następnie spłukać, uprać i prasować gorącym żelazkiem – prasowanie jest szczególnie ważne gdy woda użyta do prania i płukania nie odpowiadała jakości wody pitnej.
  2. UBRANIA, MATERACE, KOCE, KOŁDRY, PODUSZKI, BUTY (bez dodatku włókien sztucznych) można czyścić za pomocą szczotki zamoczonej w 1-2% roztworze chloraminy (chloraminy nie stosować do ubrań kolorowych) lub dezynfekować w profesjonalnym zakładzie świadczącym usługi pralnicze.
  3. NACZYNIA STOŁOWE należy gotować przez 30 minut w wodzie, najlepiej z dodatkiem sody (1-2 łyżki na 1 litr) w przykrytym naczyniu lub moczyć 2 godziny w 1% roztworze chloraminy.
  4. NIEKTÓRE PRZEDMIOTY NP. NACZYNIA KUCHENNE, SZTUĆCE można poddać działaniu gorącego powietrza np. w domowym piekarniku w temperaturze 160°C w czasie 2 godziny.
  5. MEBLE MIĘKKIE, MATERACE SPRĘŻYNOWE I MEBLE POLIURETANOWE należy przecierać szczotkami zanurzonymi w 1-2% roztworze chloraminy, a powierzchnie  poliuretanowe po dezynfekcji wycierać do sucha.
  6. Zalecane jest suszenie przedmiotów na słońcu.

NIE NALEŻY JEŚĆ PRODUKTÓW, które:

- zostały zalane lub zawilgocone, a nie są hermetycznie pakowane, nawet jeśli nie wykazują oznak zepsucia,
- mają zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję,
- mają widoczną pleśń lub zapach spleśniały, stęchły,
- są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy chemiczny zapach,
- są w opakowaniach pozbawionych etykiet, w związku z czym mogą być mylnie uznane za żywność,
- znajdowały się w miejscach brudnych (np. chlewach, kurnikach, oborach),
- są w puszkach o wydętych wieczkach.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie sprzatanie

    sprzatanie