PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W DĄBROWIE GÓRNICZEJ INFORMUJE!
Salmonellozy to zachorowania przebiegające pod różnymi postaciami klinicznymi wywołane odzwierzęcymi typami bakterii- pałeczek Salmonella. Odzwierzęcymi, gdyż naturalnym miejscem bytowania tych bakterii jest przewód pokarmowy zwierząt dzikich i hodowlanych, u których z wyjątkiem młodych osobników, nie pojawiają się objawy choroby.
Pałeczki Salmonella wydalane z kałem – w sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą przetrwać poza organizmem żywym nawet przez kilka miesięcy np. w glebie ok. 3 m-cy, w wodzie – od kilku dni do kilku tygodni, a w wysuszonych produktach spożywczych (białko jaj, mleko w proszku) mogą trwać przez czas nieograniczony.
U przeciętnie zdrowego człowieka zakażenie niewielką ilością bakterii może przebiegać bezobjawowo. Większa „dawka zakażająca” bakterii wywołuje najczęściej kilkudniowe dolegliwości żołądkowo – jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe występują zwykle po 6-72 godzinach od spożycia zakażonej żywności i są to: bóle brzucha, gorączka, czasem nudności i wymioty.
U niemowląt, małych dzieci, ludzi u osób starszych i z zaburzoną odpornością może rozwinąć się zakażenie, w którym pałeczki Salmonella przedostają się przez barierę jelitową do krwi i wraz z nią docierają do narządów wewnętrznych wywołując różne objawy chorobowe, jak: ropnie ( zlokalizowane w różnych narządach), zapalenie – dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów lub zapalenie szpiku kostnego oraz posocznicę. W zakażeniach bezobjawowych, jak i po przebyciu choroby, pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka dni, tygodni lub miesięcy a po zakażeniach układowych nawet przez kilka lat.
Człowiek zakaża się w następujący sposób :
- Poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt ( najczęściej drobiu, myszy, szczurów)
- Przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko)
- Od zakażonych zwierząt ( kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem zarówno chorych jak i zdrowych (nosicieli)
Największym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt) oraz rozdrobnione przetwory mięsne (galaretki, pasztety, pierogi).
Metody uniknięcia zachorowania o których trzeba pamiętać :
- Mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
- Utrzymanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki)
- Przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
- Zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
- Wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja, tak aby nie stykały się z innymi produktami
- Całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
- Poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne)
- Mycie jaj przed rozbiciem skorupki
- Parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury
- Unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców
- Sprawdzanie terminów przydatności do spożycia kupowanych produktów
- Chronienie jedzenia przed muchami, które przenoszą bakterie.